Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2021 18:21 - Светът май отново е на прага на голяма война
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2145 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 19.10.2021 23:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ситуацията днес силно наподобява съдбовната 1914 г.

Русия преустанови отношенията с НАТО, какво следва от това

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че руското представителство при НАТО преустановява своята дейност, в отговор на действията на ръководения от американците съюз. Безпрецедентна новина, която разбира се не намери отзвук в българските медии, които са заети да ни заниват с трапчинките и логическите оксиморони на разни американски агенти в нашата страна.

"В отговор на действията на НАТО ние преустановихме работа на своето постоянно представителство при НАТО, в това число и работата на главния военен представител", каза още руският външен министър в Москва.

"Второ, ние преустановяваме дейността на военната мисия за свръзка с НАТО в Москва, а акредитацията на сътрудниците й се отменя от 1 ноември тази година. И трето, прекратява се дейността на информационното бюро на НАТО в Москва, което бе учредено при посолството на Кралство Белгия", обяви още Сергей Лавров.

Подобна ескалация на и без това открито враждебните отношения между алианса и Русия не беше изненада. Още преди няколко дена, когато Виктория Нюланд (същата, която навремето каза "Ма*ната му на ЕС") от името на администрацията на Байдън посети Москва, руският заместник-външен министър Рябков даде да се разбере, че Кремъл не очаква подобряване на отношенията с американците. Показателно е, че Рябков не изключи Русия и САЩ да замразят дипломатическите си мисии една в друга.

Тези финални (да се надяваме не и физически финални) акорди на отношенията между двете страни бяха предшествани от продължил цяла година американски геополитически и военно-политически натиск и провокативно струпване в Източна Европа.Както е известно, ученията на НАТО се интензифицираха, а в източната половина на континента бяха струпани сериозни (макар и все още недостатъчни за адекватна война срещу Русия) сили.

Имаше буквално стотици опити за нарушаване на въздушното пространство и морската акватория на Руската федерация, преди всичко в Балтийско и Черно море, както например при ситуацията с британския есминец "Дефендър", който за малко да бъде потопен при провокативно нарушение на руския териториален суверенитет. Имаше и чисто дипломатико-политически измерения на задаващия се окончателен (?) разрив между НАТО и Русия. Така например, американските началници организираха "Кримска платформа" чрез украинското правителство, на която редица източноевропейски "съюзници" (евфемизъм за васали) побързаха да изразят правоверна евроатлантическа позиция, че Крим, въпреки волята на населението си и актуалните геополитически реалии, бил уж украински. Впрочем, позиция, която за съжаление зае и българският служебен външен министър, най-вероятно без знанието на президента Радев, вредейки съзнателно или не на шанса му за преизбиране.

Но връщайки се на по-голямата картина, още на 10 октомври сенатори, изразяващи "двупартийния консенсус" в Капитолия (сиреч липсата на разлика във външната политика на американските елити) поискаха изгонването на 300 сътрудници от руската дипломатическа мисия в САЩ. Това пък беше предшествано от поредица от дипломатически и "шпионски" скандали, проточили се вече няколко години, при които американците изгониха руски дипломати от редица натовски и европейски страни, в това число и България.

С други думи, въпреки сърцераздирателната реторика на НАТО и генералния секретар Столтенберг, който заяви, че много искали диалог, прозрачни и предвидими отношения с Русия, истината е, че от централата на военния съюз очевидно отдавна са планирали провокациите си и са целяли допълнителна ескалация с Москва.

Прекратяването на руските отношения с НАТО следва решението на алианса да отнеме акредитацията на осем сътрудника на руското постоянно представителство в алианса. Както каза Лавров, в Брюксел дори не си направиха труда да обяснят този враждебен ход срещу Русия.

"Няколко дни преди обявяването на това решение се срещнахме с г -н Столтенберг в Ню Йорк, той по всякакъв възможен начин подчерта искрения, както той каза, интерес на Северноатлантическия алианс към нормализиране на отношенията с Руската федерация в интересите на деескалация на напрежението на европейския континент ", каза руският външен министър. Е, очевидно интересът на НАТО не е бил толкова искрен, още повече, явно г-н генералният секретар Столтенберг няма предвидимост за политиката на ръководения от него съюз във времева перспектива от..... два дена. Но това е нормално за подставените лица и марионетките.

Взимайки решения за изгонването на сътрудници на руското постоянно представителство в НАТО, от САЩ и алианса са били напълно наясно, че Москва и да иска няма как да не отговори на подобни враждебни действия. И най-вероятно са се досещали, че отговорът на Кремъл няма да бъде лек.

Като добавим тази новина към скорошни събития вътре в самата Европа, като например успешната акция по свалянето на австрийския канцлер Курц, който беше добронамерен към Изтока, или пък изместването на християндемократите на Меркел от германските социалдемократи и партньорите им от русофобската партия на "Зелените, ситуацията почва да добива още по-тежки очертания. Фактически в момента в рамките на НАТО и Европейския съюз, изключая Унгария и частично Франция и Гърция, няма други държави, които да поддържат нормални отношения с Руската федерация. По този начин американците сбъдват желанието си за подриване на отношенията между Русия и Западна Европа, които те се опасяват, че потенциално биха могли да доведат до велика трансконтинентална ос на сухоземните сили (Москва, Париж, Берлин, Пекин). Във Вашингтон със сигурност са много щастливи тези дни, па макар и на цената на сигурността на цяла Европа и света.

Започнаха да се появяват и съобщения за неща, които меко казано преди 10 години щяха да се смятат за невъзможни на континента Европа. Невъзможни дори по време на първата Студена война между САЩ и СССР. Така например се оказа, че украинското разузнаване планира да отвлече бившия прокурор на Крим Наталия Поклонская, която сега изпълнява дипломатическа длъжност в Африка. Или опита за държавен преврат в Беларус, при това с подкрепата на чуждестранни наемници. Все действия, които подкопават традиционните за Европа още от създаването на Вестфалската система дипломатически отношения.

Какво ни очаква? Всички тези факти, плюс това, че САЩ сключиха споразумение за отбранително сътрудничество с Грузия и задълбочават връзките във военната сфера с Украйна може да ни навежда само на една мисъл: ситуацията през 2021 година прилича опасно много на тази през 1914 година, когато отново една система от съюзи вкара европейските народи в една от най-кървавите войни в историята.

На фона на всичко това българският политически живот и елит отново не са на висотата, на която времето изисква да бъдат. Докато геополитическите събития изискват незабавната реакция на София, за да обезпечим националната си сигурност и мира, ние се занимаваме с разни политически дребнотемия, политиканствания, боричкания и най-банални и глупави въпроси. И това се случва във време, в което може би ще се реши съдбата на България, Източна Европа, пък и дори света. Ще се събудим ли докато е време, за да не бъдем събудени принудително когато вече се е задействала месомелачката на войната от бомби, шрапнели, осколки, сирени и ядрени взривове?

Симеон Миланов /Поглед.инфо/ 




Гласувай:
10



1. sekirata - ДО ИЗБОРИТЕ ЩЕ НИ ЗАТВОРЯТ, ПО...
19.10.2021 19:50

ДО ИЗБОРИТЕ ЩЕ НИ ЗАТВОРЯТ,ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО!?ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ НЕВАКСИНИРАНИ-РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!!!!!!!!!!!!!

ВАКСИНИРАНИТЕ РАЗНАСЯТ ЗАРАЗАТА, ДОКАЗАХА ГО НАЙ-ПОСЛЕ!!!!!!
НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СА ДАЛИ МАСА ПАРИ ЗА ВАКСИНИ И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НАКАРАТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ВАКСИНИРА, НЕ ЧЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА ХОРАТА.

АКО ВКАРАТ РУСКАТА И КИТАЙСКАТА

ЩЕ СЕ ВАКСИНИРА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ -СИГУЛНА СЪМ, НО НАШИТЕ СА ДАЛИ МИЛИОНИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ,БЛИЖАТ ИМ.......НА ЕВРОПА

И ЗАЩО МИ КАЖЕТЕ ТЕ РЕШАВАТ С КАКВО ДА ВАКСИНИРАТ НАРОДА СИ?!

ЗАЩО?!


ПЪЛНА ОТВРАТ СМЕ , НЕ СМЕ НАРОД, И НИ ТЪПЧАТ.

ЗОМБИРАХА НИ И ТОВА Е ....


ПРИ ПЕНСИОНЕРИТЕ СЪЩО -РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!
МИНИМАЛНИТЕ ПЕНСИИ ПОЧТИ СТИГНАХА СРЕДНИТЕ, УМИШЛЕНО Е .
Нищо че тези с минимални не са плащали данъци и не са работили цял живот,имам такива познати.
цитирай
2. krumbelosvet - Секирата предлага секирско решение
20.10.2021 08:24
Щом сме толкова долни, "ПЪЛНА ОТВРАТ СМЕ , НЕ СМЕ НАРОД, И НИ ТЪПЧАТ", да земем да се самоутепем!
Секирата е антиваксърка, т.е. тя приглася на разни Мангъри и чисти Мангали. Нас ни разделиха веднага след 10-ти. Сега разделят и двете разделени части. РАЗЧЕТВОРЕНИ сме, най-малкото, щото партиите станаха двайсетина.
цитирай
3. jupel - Всеки си има мнение, но не всеки има право безнаказано тук да сипе ОБИДИ, ПИСНА МИ ОТ ВРЪЗКАРИ ТУК И В РЕАЛА КАТО КРУМЧО
20.10.2021 21:20
krumbelosvet написа:
Щом сме толкова долни, "ПЪЛНА ОТВРАТ СМЕ , НЕ СМЕ НАРОД, И НИ ТЪПЧАТ", да земем да се самоутепем!
Секирата е антиваксърка, т.е. тя приглася на разни Мангъри и чисти Мангали. Нас ни разделиха веднага след 10-ти. Сега разделят и двете разделени части. РАЗЧЕТВОРЕНИ сме, най-малкото, щото партиите станаха двайсетина.



цитирай
4. jupel - https://www.youtube.com/watch?v=EZtPGGaoZrc
20.10.2021 21:22
Част от протестиращите пред Министерския съвет пресрещнаха служебния министър на образованието проф. Николай Денков, който излизаше от сградата на Министерския съвет. Те искаха да достигнат до него, но полицията образува плътен кордон
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4871095
Постинги: 2537
Коментари: 6398
Гласове: 16701
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930